15/11/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Speciallægen
Mikkel Rasmussen er speciallæge i psykiatri, tidligere cheflæge og næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab. Aarhus, Region Midtjylland.
Læs hvad han mener om emnet her.
1) Hvad tænker du når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“Jeg tænker at det vigtigste er at man skaber gode forhold for uddannelse, videreuddannelse, supervision og sætter en høj faglig barre og dermed spiller god ledelse en stor rolle for både arbejdsmiljø og kultur, da det hænger uløseligt sammen med faglig stolthed og en kultur der øger organisationens viden og viden og kompetencer deles. Derudover at ledelsen har en åbenhed for medarbejders input, samt er nærværende og til stede og kender medarbejdere. Kritik fra medarbejdere skal tages positivt, da det er et udtryk for engagement og ønske om forbedring. Det er en gave for en leder at medarbejdere kommer med input og ofte også løsningsmodeller. Ingen kan løse opgaven alene og derfor er et fællesskab og en kultur, hvor man hjælper hinanden og rækker ud til hinanden altafgørende for netop at kunne rekruttere og fastholde og evt. tilbagerekruttere mennesker. Det ypperste er, når gode medarbejdere selv begynder at rekruttere flere gode medarbejdere. Det kræver en tryg kultur og en faglig stolthed og mulighed for at påvirke den organisation man er en del af.”
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Uddannelse og supervision er vigtigt. Vi lykkedes med at få sammensat en psykoterapeutisk overlægestilling med to ældre overlæger, der var på vej til pension, men hvor så én blev ansat to dage om ugen, og en anden tre dage om ugen. De kunne så supervisere det psykoterapeutiske arbejde og i det hele taget lave sparring. På den måde havde vi pludselig en uddannelsesfunktion, som både de yngre læger og de yngre af overlægerne kunne trække på, og som også betød, at andre kunne se, at, okay, her kan vi faktisk få noget supervision. Det er også vigtigt at skabe et godt akademisk miljø, hvor der også bliver mulighed for at bedrive forskning. Gerne kliniknært. Den undren man kan have i sin hverdag, kan inspirere til læsegrupper, journal Clubs og at skabe egne undersøgelser og små forskningsprojekter, der så kan opskaleres med tiden.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“At der simpelthen ikke er nok af de forskellige faggrupper at rekruttere fra (der uddannes ikke nok psykiatere) og at der er en generationskløft, hvor viden og mangeårig erfaring tabes, da mange erfarne kolleger går på pension uden at der er nok nye yngre kræfter til at tage over.”
Læs hvordan Mikkel har arbejdet med rekruttering og tilknytning, f.eks. beskriver han en del her:
Ugeskrift for læger: Vi er en udviklingsafdeling
Fagbladet FOA: Overlæge: Man skal turde afvise ansøgere, selv om der mangler medarbejdere
Tak Mikkel for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier: