05/11/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Psykologen
Caroline Veng Bjerregaard er psykolog i Enhed for Selvmordsforebyggelse ved Afdeling for Depression og Angst i Skejby, Aarhus Universitetshospital.
Læs hvad hun mener om emnet her.
1) Hvad tænker du når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“Rammerne i sundhedsvæsenet kan i nogle situationer være svære og begrænsende for medarbejdere for hvem den faglige etik indebærer et ønske om at hjælpe de mennesker, som har hårdest brug for hjælpen. Derfor bør vi i højere grad have fokus på rekruttering og særligt fastholdelse af medarbejdere, når debatten om vores fælles sundhedsvæsen er i spil. Det er vigtigt, at passe på, at medarbejderne ikke brænder ud og for at have et mere bæredygtigt sundhedsvæsen, hvor der kan være plads til at fokusere på kerneopgaven i at hjælpe sårbare.”
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“En større frihed i arbejdet, og det at medarbejderne bliver vist en større tillid til deres faglighed og kompetente vurderinger er essentielt, når vi taler om rekruttering og særligt fastholdelse af erfarent personale.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“Det er for mig at se en udfordring at fastholde og tiltrække erfarne medarbejdere i et sundhedsvæsen, som længe har været overbelastet, og hvor ressourcerne er blevet mindre, mens arbejdsopgaverne er den samme eller endda blevet større.
Min oplevelse er, at indflydelse i arbejdet er med til at gøre arbejdet meningsfuldt, foruden anerkendelse, ordentlige vilkår og flere ressourcer. Vores fælles sundhedsvæsen har behov for et løft, tilførsel af flere penge og et fokus på de spændende opgaver der er.”
Tak Caroline for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier: