SundForuft; rekruttering og tilknytning - Lægen og formanden for Forum for Yngre Almen Medicinere

Malene Lindholmer Nepper er hoveduddannelseslæge i Almen Medicin, Region Hovedstaden, og formand for Forum for Yngre Almen Medicinere (FYAM).

Læs hvad hun mener om emnet her.

 

“Der skal være gode arbejdsvilkår for at lykkes med både rekruttering og fastholdelse. 
Det er vigtigt at man i sit arbejde i sundhedsvæsenet oplever, at gøre en forskel for patienterne, uden at skulle save sig selv midt over. Det daglige arbejde skal være fagligt tilfredsstillende, med mulighed for livslang læring og et godt kollegialt fællesskab. Medarbejderne i sundhedsvæsenet skal ses som hele mennesker, ikke blot brikker i en vagtplan, og skal føle sig værdsat. 

 

Den nye generation af læger ser i højere grad lægegerningen som et job frem for en hel identitet. Vi ønsker et meningsfuldt arbejdsliv og større indflydelse på arbejdstilrettelæggelsen. Mange af os har i perioder behov for fleksibilitet, for at kunne leve det liv vi ønsker. Fleksibilitet kommer i mange former, herunder muligheden for at forske ved siden af vores uddannelsesstillinger, tilrettelægge arbejdet efter mulighed for pendling, eller i en periode at arbejde deltid. Disse behov bør tænkes ind i rekrutteringen, og jeg tror ikke at der findes en ”one size fits all” der kan løse rekrutteringsudfordringerne. Der er behov for, at man spørger den enkelte, hvad de har behov for, og forsøger at tilrettelægge ansættelsen ud fra det.

 

I forhold til fastholdelse har vi en udfordring i almen praksis. I den seneste trivselsundersøgelse blandt praktiserende læger viste det sig, at 48% af de praktiserende læger er udbrændte. Der er stor risiko for, at det vil føre til at for mange forlader deres praksis før tid. Vendes denne dårlige udvikling ikke snart, nytter det ikke ret meget at blive ved med at uddanne flere praktiserende læger. Regeringens foreslåede differentiering af patienttal, med lavere patienttal i områder med høj sygdomsbyrde kan være en del af løsningen. Det vil øge arbejdsglæden i disse områder, hvis man som praktiserende læge kan få lov at give sine patienter en bedre behandling end i dag – og det vil forhåbentlig øge både rekruttering og fastholdelse.  

 

På sigt tror jeg det vil øge fastholdelsen til det almenmedicinske speciale, hvis vi fra starten af vores lægeliv fokuserer på at varetage et mere bæredygtigt arbejdsliv, så vi øger trivsel og forebygger udbrændthed. På den måde kan vi arbejde som praktiserende læger i mange år, hvilket kommer både vores patienter og samfundet til gode. Vi er netop i gang med at revidere målbeskrivelsen for hoveduddannelsen i Almen Medicin, og her har vi skrevet en kompetence ind om den praktiserende læges rolle, og herunder også om det bæredygtige arbejdsliv. På den måde kan samtalen og refleksionen kan begynde allerede under vores speciallægeuddannelse. Der er desuden behov for rollemodeller, der viser hvordan de har tilrettelagt et godt arbejdsliv. Det er nødvendigt at vi i hele vores arbejdsliv som praktiserende læger kan mødes i faglige fællesskaber, hvor der skal gøres plads til samtalen om, hvordan arbejdet som læger påvirker os – og hvordan vi kan passe på os selv.”

 

Tak Malene for at være med til at sætte fokus på emnet.

 

Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her

0