27/10/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Lægen
Daniel Staal Nyboe er hoveduddannelseslæge i Almen Medicin, næstformand i Forum for Yngre Almenmedicinere(FYAM) og TR for Almen medicin i Region Hovedstaden.
Læs hvad han mener om emnet her.
1) Hvad tænker du, når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“For mig handler rekruttering og fastholdelse om at kunne arbejde med rammer der giver frihed, arbejdsglæde, samarbejde og nærvær. For at rekruttere taler man alt for ofte om gulerødder til de kommende ansatte som var de skåret over én kam. Jeg synes, at man bør fokusere mere på individualisering, da vi alle har forskellige ønsker der vil harmonere i vores private work-life-balance.
Vi bliver nødt til ikke længere at kun tilbyde samme arbejdsvilkår til alle, men i stedet tænke mere på hvordan vi kan fange den enkeltes interesse. Den nye generation af læger (og det øvrige sundhedspersonale) har alle forskellige behov, og værdier som passer i deres individuelle liv. Fx behøver deltid eller en bonusordning ikke at være det rigtige for alle, men måske kan Jens blive tiltrukket af at kunne udnytte transporttiden til arbejdstid, mens Johanne bliver fanget af muligheden for ugentligt hjemmearbejde.
Vi bliver nødt til at fokusere på de menneskelige familieværdier - frihed til at strukturere vores hverdag som vi ønsker, så vi bedre kan være tilstede for vores familier og for vores patienter. Det er det den nye generation søger.
Når personale skal fastholdes føler jeg ikke at der gælder de samme spilleregler som til rekruttering af nye mennesker. Jeg tror grundlæggende, at vi alle gerne vil være ‘bedre’ og at det vil give os arbejdsglæde at få tilbudt videreuddannelse i form af kurser, certificeringer og specialiseringer. Jeg tror også på, at fastholdelse kan ske ved at give frihed. Tænk hvis arbejdsgiverne tilbød ekstra fleksibilitet og frihed, fordi de ved hvor meget vi er nærværende i vores job. Tænk hvis de anerkendte at mange af os arbejder ‘for to’ fordi der er mangel på hænder, og derfor har behov for mere hvile og restituering, eller i det mindste få muligheden for at få tilbudt fleksibilitet. Det mener jeg ville være en fantastisk fastholdelsesmulighed.”
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“I mit virke i Forum for Yngre Almenmedicinere (FYAM), har jeg løbende arrangeret nye rekrutteringstiltag. Jeg har bl.a. sammen med regionens Rekrutteringsteam udviklet en række oplæg til medicinstuderende mhp. at rekruttere til almen medicin og også været med til at udvikle et ledelseskursus på hoveduddannelsen i almen medicin. Lige nu sidder jeg og mine kollegaer i FYAM og er i den tidlige idéfase til vores næste kampagne om trivsel, arbejdsglæde og ‘den gode fortælling’ som ydermere skal bidrage til rekrutteringen til almen medicin.
Det giver mig en kæmpe arbejdsglæde formidle om at arbejde i faget almen medicin, og der er så mange gode kerneværdier som vi skal værdsætte, fastholde og fortælle om. Rekruttering til almen medicin er essentielt for at sundhedsvæsnet kan fastholde den form og den kvalitet som vi kan tilbyde i dag.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“Tit og ofte møder man som arrangør og debattør modstand til de projekter eller kampagner man gerne vil fremhæve. Der kan nogle gange komme samarbejdsvanskeligheder, hvis der ikke er forventningsafstemt mellem de forskellige aktører, eller ens arbejdsgiver pludselig ændrer vilkårene. For nogle kan det handle om økonomi og regler, mens det for andre kan handle om investering i og udbytte af personlighed og faglighed. Hvis ikke man er på samme bølgelængde, kan det være meget svært at mødes.
I den foreliggende ændring af strukturen i sundhedsvæsnet, er banen kridtet op og flere aktører har meldt sig ud i forskellige kanter der har svært ved at mødes og findes fælles ståsted. Det er et kæmpe problem for befolkningens opfattelse af de forskellige organisationer og individer, og derfor en kæmpe hindring for at skabe et samlet sundhedsvæsen hvor alle parter høres og anerkendes.
I vores fag skal vi passe på med at brokke os i offentligheden, fordi medier og politikere ofte drejer historien hen på en vinkel hvor vi sundhedsfaglige har det ‘for godt’, ‘tjener mange penge’ eller bør ‘passe vores kald’. Befolkningens opfattelse af os bliver derfor ofte negativ, hvilket modarbejder et fælles ståsted. Det synes jeg er virkelig ærgeligt. Vi bør alle prioritere borgernær sundhed, forebyggelse, nærvær og positivisme - samtidig med at gøre plads til at vi alle kan opnå det gode individuelle arbejdsliv.”
Tak Daniel for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier:
- LinkedIn
- X
- Instagram