14/10/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Fysioterapeuten
Signe Lærke Børsting er fysioterapeut og cand.scient.fys og arbejder ved Forsknings- og implementeringsenheden PROgrez. Derudover er hun repræsentantskabsmedlem ved Danske Fysioterapeuter.
Rekruttering og tilknytning (fastholdelse) i sundhedsvæsenet (Perspektiver fra fysioterapien). Læs hvad Signe Lærke mener om emnet her:
1) Hvad tænker du når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“Rekruttering og fastholdelse handler om at skabe en attraktiv arbejdsplads. Dette gælder ikke mindst i sundhedsvæsenet. Som fysioterapeut ved jeg, hvordan det er, når det brænder i både hjerte og hænder for at hjælpe patienterne med at forbedre deres fysiske formåen og derigennem få mulighed for at leve det liv, de ønsker. I dagens sundhedsvæsen kan det være en god idé at lade hovedet blive hjemme. Kaldets ild kan hurtigt dø ud. Det er der flere grunde til. Der er ved at ske et skred, både i opgaverne og i den kompensation, man bliver budt for sin faglighed. Og kombinationen lurer som en tidsindstillet bombe. Plejeopgaver sniger sig ind hos fysioterapeuten. Jeg kender kolleger, der har det svært ved at se alle de patienter, der ikke får den fysioterapeutiske behandling, de kunne have fået, og som kunne have bidraget til en forbedret livskvalitet. Årsagen er, at de nu skal klare plejeopgaver hos patienten i stedet for at varetage de genoptræningsopgaver, vi nu engang er uddannet til. Det giver måske mening i et regneark, men giver meget lidt mening, når man står ude på gulvet og ønsker at bidrage med dét, man føler sig fagligt kompetent til."
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Omvendt oplever jeg, at mange fysioterapeuter, måske qua vores autorisationsansvar, også besidder en høj grad af autonomi. Møder fysioterapeuter tillid og frihed under ansvar og ikke ‘micro-management’, tror jeg, dette er et vigtigt element i fastholdelsen. Mine kolleger, der er ansat som kommunale fysioterapeuter, er selvtilrettelæggere. Og det hører jeg kun positivt om. I kombination med det gode arbejdsmiljø har en enormt vigtig rolle. Prioritér fællesaktiviteter, tid til sparring med kolleger og gode rammer for tværfagligt samarbejde.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“Løn og vilkår spiller også en rolle. Fysioterapeuter, der har en professionsbachelor, er ved at blive indhentet af social- og sundhedsassistenter på lønnen, og dette er uomtvisteligt en faktor, der gør det svært at rekruttere og fastholde medarbejdere. Men det er kun, hvordan det ser ud i dag. Noget andet er, om krisen reelt er færdig med at udvikle sig.
Jeg tror, at der er en blind vinkel i forhold til en del af sundhedsvæsenet, der er udliciteret. Vi oplever desværre i disse år også en stor flugt fra fysioterapifaget. For fysioterapeuter, der arbejder i privat praksis, er størstedelen af de ansatte desværre stadig ikke på overenskomst. Dette er kun gældende for praksissektoren, og ikke offentligt ansatte fysioterapeuter. Det har betydet en nedadgående lønudvikling for fysioterapeuter ansat i privat praksis.
Det er også rimeligt at tro, at det får en afsmittende effekt på de offentlige lønninger, f.eks. når man skal forhandle opgave- og kvalifikationstillæg. Her kunne der med fordel ses lidt på rammeaftalerne, når vi får private aktører til at løse opgaver, som f.eks. fysioterapeutiske behandlinger. Det kunne f.eks. være i form af arbejdsklausuler, der stillede krav om, at de ansatte, der løser opgaverne for borgerne, ikke må være dårligere aflønnet end tilsvarende overenskomster på området. Ligesom man kender det fra f.eks. byggeriet af broen over Femern-bælt.”
Tak til Signe Lærke for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støt vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier:
- LinkedIn
- X
- Instagram