14/11/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Den studerende
Anne Sofie Dydensborg. Hun er kandidatstuderende i folkesundhedsvidenskab ved Aarhus Universitet.
Læs hvad hun mener om emnet her.
1) Hvad tænker du, når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“Når jeg hører “rekruttering og fastholdelse af personale”, tænker jeg på de udfordringer, som sundhedsvæsenet står over for i forhold til at tiltrække nye medarbejdere og beholde eksisterende personale. Som ung folkesundhedsvidenskaber er det svært ikke at være bekymret for den vej det danske sundhedsvæsen er på vej hen. Der er ingen tvivl om, at der brug for nye måder at tænke vores sundhedsvæsen på. Her er rekruttering og fastholdelse af personale er afgørende for at sikre en stabil og kvalitetsbevidst sundhedssektor.”
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Jeg har set effektive tiltag, hvor der er fokus på at styrke organisatorisk sundhedskompetence i organisationen og på sigt patientens sundhedskompetence. Dette kunne være fokus på at styrke den faglige udvikling, hvilket forbedrer personalets evne til at håndtere komplekse patientforløb og kommunikere med patienten. Desuden har tiltag som arbejder organisatorisk sundhedskompetence, der understøtter af teamarbejde og opmærksomhed på at skabe en mere sundhedskompetent organisation, vist sig at skabe et bedre arbejdsmiljø. Disse initiativer kan være medvirkende til at fremme samarbejde og læring på tværs af teams samt øge medarbejdernes engagement og jobtilfredshed.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“På nuværende tidspunkt er en stor hindring for sundhedsvæsenet tid. Tid har indflydelse arbejdsbyrden og stressniveauet i sundhedsvæsenet, som ofte fører til udbrændthed, men også patientens mulighed for at følelse af at blive set af det sundhedsprofessionelle personale. Manglen på tid i sundhedsvæsenet kan have stor betydning for sygdomshåndtering og sygdomsudfald hos patienten. Derudover har det også en væsentlig betydning for den sundhedsprofessionelle ift. at kunne sætte sig ind i patientens ståsted og kommunikation på patienten samt kan give en følelse af utilstrækkelighed hos nogle sundhedsprofessionelle. Tid har er også vigtig ressource, hvis vi skal give vores sundhedsprofessionelle mulighed for efteruddannelse og bedre samarbejde både internt i organisationen/afdelingen og tværfagligt. Det kan blive en svær opgave at ændre på sundhedsvæsenets struktur, hvis ikke de sundhedsprofessionelle har tiden til at sætte sig ind i nye tiltag. Endvidere har tid en vigtig rolle i at få nyuddannede til at føle sig trygge i sin nye rolle som sundhedsprofessionelle, da den nye rolle kan være overvældende. Dette kan bl.a. indflydelse på den nyuddannedes motivation for at fastholde sin lyst til at fortsætte i sit arbejde.”
Tak Anne Sofie for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier: