SundForuft; rekruttering og tilknytning - Chefsygeplejersken

Shila Mikkelsen er chefsygeplejerske ved Operation og Intensiv, Regionshospitalet Gødstrup, Region Midtjylland.

Læs hvad hun mener om emnet her.

1) Hvad tænker du, når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“Jeg tænker, at det er noget, jeg kontinuerligt har en forpligtelse til at fokusere på. Jeg vil dog hellere tale om tilknytning og tiltrækning. Hvis vi som arbejdsplads formår at skabe en god og sund tilknytning til vores medarbejdere, er jeg overbevist om, at det har en positiv effekt på vores mulighed for at tiltrække nye kollegaer.
At tiltrække dygtige og engagerede medarbejdere kræver en stor investering i de medarbejdere, vi allerede har, og det er i virkeligheden det vigtigste for mig. Alle medarbejdere i min afdeling har værdi og noget særligt at bidrage med. På grund af afdelingens størrelse kan jeg ikke være tæt på hele tiden, men jeg vil sikre, at der skabes et rum for psykologisk tryghed, hvor alle får mulighed for at blive lyttet til.”

2) Har du oplevet noget godt eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Som en del af afdelingsledelsen tør jeg ikke sige, om det er virksomme tiltag, da jeg kun har været ansat i 8 måneder i mit nuværende job. Jeg er i sideordnet ledelse med en lederkollega, som i lige så høj grad som jeg er optaget af det relationelle i vores lederskab. Vi har derfor skabt et rum med mulighed for direkte dialog med medarbejderne i hvert af de 5 afsnit, der hører under vores ledelse.
Derudover betyder medarbejderinvolvering rigtig meget for mig. Min erfaring er, at de bedste idéer ofte kommer fra medarbejdere, der er ude hos patienterne. Jeg mener også, at en høj grad af involvering og interesse i hver enkelt medarbejder øger deres tilknytning til arbejdspladsen. Derfor tænker jeg i virkeligheden også, at jeg skal hjem og stille mine medarbejdere de samme tre spørgsmål, som I har stillet mig.
Vi arbejder på at tilbyde individuelle ansættelsesvilkår, hvor vi kan tage højde for de livsfaser, vi alle gennemgår, og som på forskellig vis udfordrer os i forhold til ressourcer og overskud. Det går ikke altid op 1:1, men blot fordi vi ikke kan ramme 100% fra start, betyder det ikke, at vi ikke skal gå i gang.”

3) Hvad oplever du som den største hindring?
“I sundhedsvæsenet er vi på tværs af afdelinger, hospitaler og sektorer afhængige af hinandens rytmer, og derfor kan vi som enkelt afdeling ikke ændre vores rytme, uden at vores kollegaer og samarbejdspartnere følger med.
Som tidligere nævnt har jeg et stort ønske om at skabe et arbejdsliv med høj grad af fleksibilitet for mine medarbejdere. Men jeg bliver udfordret på mine intentioner om fleksible arbejdsvilkår, da der er behov for vores ekspertise 24 timer i døgnet, 365 dage om året.
Selvom vi i sundhedsvæsenet har andre vilkår end i det private, skal det ikke forhindre os i at være innovative og dristige – og det er medarbejderne i sundhedsvæsenet også. Men jeg vil tillade mig at sige, at vi har nogle ekstra bump på vejen."

Tak Shila for at være med til at sætte fokus på emnet.

Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her

0