01/10/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Chefsygeplejersken
Mød Christian Jørgensen som er chefsygeplejerske, MPQM, ved Akutafdelingen på Slagelse Sygehus, Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.
Så er vi i gang med vores anden kampagne i tænketanken. Denne gang rækker vi ud til sundhedsfaglige personer for at sætte fokus på rekruttering og tilknytning i sundhedsvæsenet.
Vi har været i kontakt med flere sundhedsfaglige personer og bedt dem om at svare på hvad de mener om rekruttering og tilknytning i sundhedsvæsenet.
I den kommende tid vil vi dele udsagn og oplevelser fra både læger, sygeplejersker, sundhedsfagelige forskere, ledere og mange flere fagpersoner som arbejder i sundhedsvæsenet.
Hvorfor denne kampagne?
Vi synes det er vigtigt, at høre fra sundhedsfaglige som arbejder ude i felten og hvad de mener om emnet. Der vil både være sundhedsfaglige som arbejder på hospitalet, på plejecenteret, i forskningsenheden osv. Tak til alle deltagerne for jeres bidrag.
Læs hvad Christian mener om emnet her:
1) Hvad tænker du når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
"Rekruttering og fastholdelse/tilknytning er en ”never ending story”, forstået på den måde, at det har der altid været og vil der fortsat altid være fuld fokus på. Igennem min lederkarriere har der på forskellig vis været fokus på rekruttering og i dag har det – efter min optik – udviklet sig til en form for kannibalisering, forstået på den måde, at vi nærmest ”æder” af hinanden i kampen om at få fyldt vakancerne ud. Det er selvfølgelig et udtryk for hel eller delvis manglende ansøgere. Hvert sygehus, hver afdeling kæmper sin egen kamp og måske skal vi tænke på en anden måde ift. rekruttering og ansættelse, så det ikke bliver til utopiske hensigter. Men vi skal nok starte rekrutteringen via andre kanaler, for de unge har skiftet kanal – over til de sociale medier, der på en levende og alternativ måde fortæller dem om arbejdspladsen mv. Så vi skal kommunikere på en anden kanal!
Ift. fastholdelse eller som i dag bliver mere brugt: tilknytning, så er der flere faktorer, der spiller ind her. Der er ingen tvivl om at medarbejderne er meget optaget af, om arbejdet er meningsfuldt. Det er motiverende og styrker medarbejdernes tilknytning til arbejdspladsen, hvis de kan se idéen og værdien med det, de laver, og oplever samt at de er en del af en større sammenhæng og fællesskab. Men i min optik handler det meget om tydelighed, gennemsigtbarhed, medinddragelse samt forventningsafklaring, der i sidste ende skaber den gode arbejdsplads og psykologisk tryghed. Fastholdelse skal dog ikke ske for en hver pris. Hvis man som medarbejder skal udvikle sig, så er et jobskifte nogle gange en nødvendighed. En leders job er også at klæde medarbejderne på til den videre karriere."
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
"Det er faktisk lykkes os, at få skabt en meget god og solid uddannelsesstrategi for afdelingens ansatte, der både er udviklende og kompetencegivende. Det har så skabt den gode fortælling, der i sidste ende gør, at vi fortsat er en velsøgt arbejdsplads.
Vi har i længere tid – med stor succes – haft et medarbejderkorps bestående af sundhedsfaglige studerende på forskellige niveauer, hvilket dels skaber de gode relationer som studerende til arbejdsmarkedet allerede under studiet og dels som en kæmpe rekrutteringsbank.
Brugen af de sociale medier så som Instagram og Facebook er ligeså taget i brug – meget målrettet og skaber en form for fællesskabsfølelse og stolthed blandt medarbejderne."
3) Hvad oplever du som den største hindring?
"Jeg ved ikke om der specielt er nogen former for hindring, men jeg oplever, at det efterhånden bliver sværere og sværere at finde på ”nye” tiltag ift. rekruttering og fastholdelse/tilknytning. Det hele er jo dynamisk og rækken og brugen af de forskellige tiltag er i bund og grund styret af udbud og efterspørgsel. Men jeg oplever stor handlefrihed og rent økonomisk behøver det ikke at koste penge, da det mest af alt handler om ledelse. Det handler nemlig om mere og andet end tallet på lønsedlen. Overordnet er det langt vigtigere for medarbejderne, at de føler sig knyttet til arbejdspladsen. At de hører til og er en del af noget."
Tak for at sætte fokus på emnet, Christian.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støt vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier:
- LinkedIn
- X
- Instagram