15/11/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Centerlederen
Tina Mørk er centerleder i Handicap og Psykiatri i Sorø kommune og psykiatri- samt sundhedsordfører for Kristendemokraterne.
Læs hvad hun mener om rekruttering og tilknytning herunder.
“Da jeg var helt ny som leder, var der meget nyt, som skulle læres og tages ind. Noget af det første jeg lærte var, at det ikke hedder ”personale” men ”medarbejdere” – altså med-arbejdere. Det vil sige, at jeg som leder skulle betænke, både i tilrettelæggelsen af driften af de sundhedstilbud vi skulle levere, men ikke mindst når der skulle udvikles – organisatorisk, indholdsmæssigt eller ved besparelser - at det var en opgave vi stod overfor medarbejdere og ledelse. Vi var nødt til at finde en vej at gøre det sammen – og med en bevidsthed om, at i den situation havde vi også forskellige roller.
Mine erfaringer med at fastholde medarbejdere er at det skal fungere på flere niveauer. Inden for sundhedsområdet er opgaverne i høj grad meningsfulde.Når borgerne har brug for os, fylder vi meget i borgernes liv, og vores faglige indsatser – uanset hvor vi befinder os i sundhedssystemet – gør en kæmpe forskel for borgerne. Det meningsgivende og det at gøre en forskel, tænker jeg i virkeligheden er drivkraften for de fleste, der har valgt sundhedsområdet til. Det skal man passe på ikke at ødelægge. Det er årsagen til at mange mennesker fortsat arbejder i sundhedsområdet – også nogle gange på trods af, at tingene ikke fungerer.
Som leder kan man gøre den forskel, når det gælder fastholdelse af medarbejdere, at man bestræber sig på at opføre sig ordentligt, at man er en leder, medarbejderne kan stole på, og at man er en troværdig leder. Men man skal også være en leder, som kan ændre på tingenes tilstand og som har gennemslagskraft i forhold til at sikre arbejdsbetingelserne og opgaveløsningen. Lederen skal også være proaktiv i forhold til mulige besparelser og hvordan de effektueres, for at der stadig kan være en god arbejdsplads, for dem, som er tilbage og som kan fastholdes.
De bedste erfaringer, jeg har haft, knytter sig til to ting, som jeg har stået for gennem min lederkarriere: at sørge for at der hele tiden er ressourcer til at skaffe den nødvendige faglige kompetence-udvikling til medarbejderne. Det betyder også rigtig meget at man i rekrutteringen af nye medarbejdere kan fortælle, at der er muligheder for faglig udvikling og at man også samarbejder med de faglige organisationer om at skaffe ressourcer til faglig udvikling.
Det bedste jeg har været med til at udvikle på, og som jeg også tænker er med til at fastholde medarbejdere, er at udvikle faste tværfaglige teams, hvor der også arbejdes med den hierarkiske kultur – det viser sig i den kommunale sundhedsverden, at social- og sundhedsmedhjælperen også har en viden om borgeren, som de øvrige fagpersoner har brug for. Faglig gensidig respekt og et fællesskab om at hjælpe borgeren videre i et forløb, er med til at skabe ønskejob, som man har lyst til at blive i.
De største hindringer for rekruttering og fastholdelse er i min optik de konstante og gentagne krav om besparelser hvert år i den sundhedsfaglige virkelighed, hvor det tidligere kunne give mere effekt, men nu blot omhandler gentagne forringelser. Når medarbejdere oplever flere år i træk at deres job er udsat og de varsles en mulig afskedigelse, ja så daler troen på, at det er der, man skal fortsætte med at være.
Endelig er vi også i en situation nu, med små årgange og et voksende behov for sundhedsydelser, at vi bliver nødt til at tage det alvorligt, om vi organisatorisk kan indrette os anderledes, så at de sundhedsfaglige bliver på området, og får de bedste betingelser for at udføre deres erhverv. Tiden kalder på en sundhedsreform – for vi kan ikke rekruttere nok nu til at løfte opgaverne i den nuværende indretning af sundhedssystemet. Ledere og medarbejdere kommer til kort, for der er ikke nok til at udfylde vagtlagene, hvad enten det er på sygehuse, sundhedscentre, lægehuse, plejecentre, botilbud eller i hjemmesygeplejen. I en sundhedsreform bliver vi nødt til at få de sundhedsfaglige kræfter samlet, hvis sundhedsvæsenet fremover skal hænge sammen.”
Tak Tina for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier: