05/11/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Centerchefen
Mette Wallbohm er centerchef ved Steno Diabetes Center Sjælland og leder af Fusionsklinikken, Psykiatrihospitalet Slagelse.
Læs hvad hun mener om emnet her.
1) Hvad tænker du når du hører ”rekruttering og fastholdelse af personale”
“Jeg bryder mig egentlig ikke om ordet fastholdelse, da jeg syntes der er noget der lugter lidt af tvang, jeg vil i stedet hellere tale om begreberne rekruttering og tilknytning.
Hvis vi skal tiltrække og sikre at medarbejderne forbliver medarbejdere, skal vi sikre, at de oplever sig tilknyttet til organisationen/afdelingen. Vi skal sikre at arbejdsopgaverne til stadighed skaber mening og værdi, både for den der udfører og den der modtager. Vi skal sikre at vores medarbejdere, oplever sig tilknyttet og oplever at have en reel værdi for organisationen, gennem tydelig anerkendelse og individuelt tilpasset faglige udfordringer, så der altid er mulighed for at øge sine faglige kompetencer – intet er mere demotiverende end hvis krav og erfaring ikke følges ad.”
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomt tiltag på området?
“Idet jeg er leder for en klinik der spænder over flere specialer – Psykiatri og diabetes- har det været væsentligt for mig at afsætte god tid til oplæring, samt sikret at nye viden/nye færdigheder sker efter en individuel skala, der tager hensyn til hvilken mængde ny viden den enkelte medarbejder kan rumme. Jeg har bevidst prioriteret at give tid til nysgerrighed og fordybelse, samt sikret at de nyansatte sygeplejersker har lært af en mere erfaren sygeplejersker, ved at arbejde teambaseret - ingen kan alt, viden er noget vi deler, og erfaringer er noget vi opøver.”
3) Hvad oplever du som den største hindring.
“Hindringen i at skabe en god tilknytning (fastholdelse), ligger for mig at se i manglen på erfarne faglige rollemodeller.
Det er en kæmpe udfordring af nye medarbejdere skal oplæres af andre relativt nye medarbejdere, at der ikke er en erfaren kollega der kan øse ud af sin erfaringsbaserede viden, og videregive erfaringsbaseret oplevelser, tips og tricks der ikke kan findes i fagbøgerne, men som kun kan opstå ad årer, via afprøvning og gentagelser. Der ligger en ikke italesat træthedseffekt i kontinuerligt selv at være lærende, men også hele tiden at skulle fralære. Det kan skabe en dårlig balance, idet den nye medarbejder, der skal modtage læring, ikke føler at de får nok, eller det rigtige med sig. Og medarbejdere, der skal forestå oplæringen, ikke altid føler sig fagligt stærkt funderet og trygge i forhold til at skulle lære fra sig - begge udtrættes og begge bliver utilfredse.
Vi må være ekstra nysgerrige og opmærksomme på, at spørge vores erfarne medarbejdere om hvad det er der gør at de efter x antal år, fortsat ”sparker dynen af sig mandag morgen” for at komme på job, og lærer mere herfra.”
Tak Mette for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Følg også tænketanken på de sociale medier: