21/12/2024
SundForuft; rekruttering og tilknytning - Adjunkten
Mai-Britt Hägi-Pedersen er projektleder, Det Nære Sundhedsvæsen, og adjunkt, Ph.d., Center for sygepleje, Professionshøjskolen Absalon.
Læs hvad hun mener om emnet her.
1) Hvad tænker du, når du hører “rekruttering og fastholdelse af personale”?
“Rekruttering og fastholdelse af personale i sundhedsvæsenet får mig til at tænke på en kompleks udfordring, der handler om mere end blot at besætte stillinger. Det er afgørende at skabe en arbejdsplads, hvor medarbejdere føler sig værdsat, har mulighed for faglig udvikling og oplever et sundt arbejdsmiljø, der fremmer trivsel og forebygger udbrændthed. Det bliver dog i stigende grad vanskeligt at opretholde denne balance, da besparelser gennem en lang årrække har lagt pres på hverdagen og skabt rammer, der gør det sværere at sikre et godt arbejdsmiljø.”
2) Har du oplevet noget godt, eller iværksat nogle virksomme tiltag på området?
“Tiltag som mentorskab og medledelse kan gøre en stor forskel. Medarbejdere, der får indflydelse på deres arbejdsopgaver og beslutninger, trives bedre og tager større ansvar for deres arbejde. For nyuddannede kan en mentor være med til at lette overgangen til arbejdsmarkedet og sikre, at de føler sig støttet i at navigere de mange nye krav. Fleksible arbejdsordninger og større fokus på balancen mellem arbejde og privatliv har også en positiv indvirkning på fastholdelsen af både nye og erfarne medarbejdere. Men selv de bedste initiativer kan være udfordret af de økonomiske stramninger, der præger sundhedsvæsenet, hvor der ofte mangler ressourcer til at realisere initiativerne fuldt ud.”
3) Hvad oplever du som den største hindring?
“Den største hindring ser jeg ofte som en kombination af højt arbejdspres og begrænsede ressourcer, hvilket kan føre til udbrændthed og frustration. Besparelser gennem mange år har medført, at personalet arbejder under stramme rammer, hvor tempoet i hverdagen er så intenst, at medarbejderne har svært ved at finde tid til pauser eller til at håndtere deres arbejdsopgaver på en tilfredsstillende måde. Desuden skaber mediernes fokus på de negative aspekter af sundhedsvæsenet et forvrænget billede, som kan påvirke både rekrutteringen og motivationen negativt. Dette kan forstærke en følelse af afmagt og utilstrækkelighed hos de ansatte, hvilket gør det endnu sværere at fastholde personalet.
Et af de største udfordringer for nyuddannede er det såkaldte ”praksischok” – overgangen fra studielivet til arbejdspladsen. Pludselig står de over for at skulle dække vagter, håndtere nye krav og konstant implementere nye tiltag, som ofte kan tage fokus væk fra kerneopgaven: patientpleje. Dette chok kan forværres af de økonomiske begrænsninger, der gør det sværere for afdelingerne at tilbyde den nødvendige støtte og vejledning.”
Tak Mai-Britt for at være med til at sætte fokus på emnet.
Husk på at du kan blive medlem af tænketanken og støtte vores arbejde her
Glædelig jul fra os i SundFornuft