Kan vi redde klimaet med sundhedspolitik?

Tredje afsnit i vores podcastserie, der er lavet i samarbejde med Danske Studerendes Fællesråd og Boblen på Radio Loud, kan nu høres online.

Hvilken betydning har klimaforandringer og luftforurening for sundhed? I denne episode har bestyrelsesmedlem Anna Roe Rasmussen talt med seniorkonsulent Kåre Press-Kristensen fra Rådet for Grøn Omstilling om betydningen af luftforurening for klimaet og for sundheden. Martin Schønemann-Lund fra Læger for Klimaet gæster desuden programmet som medvært denne uge.

Podcast afsnittet kan høres her: Kan vi redde klimaet med sundhedspolitik?

 

Om podcasten:

Klimakrise er sundhedskrise. De to dagsordener hænger uløseligt sammen og vi kan forbedre danskernes sundhed og forbedre klimaet ved at tale de to politiske dagsordner sammen.

Verdens sundhedsorganisationen WHO har gentagne gange understreget, at klimaforandringer og luftforurening er en af de største trusler for folkesundheden. Alene i Danmark er luftforurening hvert år skyld i mere end 4.000 for tidlige dødsfald og millioner af sygedage og luftforurening er faktisk danskernes tredje største risikofaktor i forhold til dødelighed, kun overgået af rygning og fysisk inaktivitet. Udledning af luftforurening fra særligt trafikken og landbruget er samtidig en stor bidragsyder til det danske CO2 aftryk.

Den anden største risikofaktor i Danmark er fysisk inaktivitet. Man kan derfor gøre en masse godt for folkesundheden ved at få befolkningen til at vælge aktiv transport frem for bilen samtidig med, at man reducerer CO2 aftrykket. Internationale forskere anbefaler derudover, at indtag af animalske fødevarer reduceres, både på grund af betydningen for udvikling af bl.a. hjertekarsygdom, men også på grund af klimaet. 

0

Skriv en kommentar